Начало

Фестивалът „Арлекино и Марионета“ отново ще завладее Созопол

  • ПДФ
  • Печат

Второто издание на фестивала, който се провежда единствено в Созопол, от 7-ми до 10-ти август ще пренесе жителите и гостите на града в приказния свят.

Спецификата на събитието категорично ще привлече в града многобройна публика от деца и родители, любители на театъра и други туристи, които обичат „по-различни“ театрални жанрове. Входът за всички основни и съпътстващи събития ще бъде свободен.

Първото издание на Международния фестивал за куклен и площаден театър „ Арлекино и Марионета“ през юни 2019 г. предложи на жителите и гостите на гр. Созопол разнообразна програма с участието на професионални български и чуждестранни театрални формации като Московски куклен театър и Призма театро (Италия/Франция). Майсторът на Комедия дел Арте – прочутият италиански режисьор Карло Бозо, бе специален участник в програмата на събитията.

Изключителният зрителски интерес към фестивалните изяви положи основите и на новото, второ издание на "Арлекино и Марионета", организирано отново от Театрална къща „Мариета и Марионета“ в партньорство с Община Созопол и продуцентска компания „Интернешънъл филм сървиз“. От 7 до 10 август 2020 г. улиците на древния морски град отново ще се превърнат в сцена за различните театрални жанрове като куклен театър, пантомима, клоунада, буфонада, театър на предмета. Почти всички изяви ще се проведат на открити сцени в Созопол. Фестивалната програма включва парадно шествие по улиците на Стария град, както и артистично творческо ателие за деца.

Всички основни и съпътстващи събития са предназначени за най-широк кръг зрители – деца и родители, туристи, любители на театъра, жители на града. Комедия дел арте, пантомимата, клоунадата, буфонадата, кукленият театър са създадени именно като „народни“ театрални жанрове, които забавляват масовата публика и са интересни за малки и големи. Спектаклите се вписват по естествен начин в градската среда - калдъръмените улички, архитектурни паметници и антични крепости на Стария Созопол.

Постоянни сцени на фестивала ще бъдат: Амфитеатърът в центъра на Стария град, дворът на Градската художествена галерия, дворът на Етнографския музей, както и киносалона на НЧ „ Отец Паисий“.

В програмата на тазгодишното издание ще бъдат включени 11 български спектакъла на 8 професионални държавни и частни културни организации.

По думите на маестро Карло Бозо, международният фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" се вписва изключително хармонично в атмосферата на древния град. Благодарение на географското си местоположение, природни дадености и най-вече – богато историческо наследство, Созопол би могъл да продължи своята мисия на културно средище и би могъл да се превърне във "втори Авиньон" – емблематичен летен център на театралното изкуство.

ВСИЧКИ СЪБИТИЯ СА С ВХОД СВОБОДЕН!

Прикачени файлове:
Изтегляне на файла (Poster Arlekino i Marioneta_50x70  cm-final.jpg)Постер2340 Kb
Изтегляне на файла (програма–Арлекино и Марионета.jpg)Програма2181 Kb
scroll back to top
 

е-вестник

Вестник "Созопол"

e-paybaner

easypay

Център за подкрепа на жертви на социално насилие "Вселена"

Get the Flash Player To see this player.

ShellCorporate-UpstreamBanners-200x350px 20161201

fundburgas.org

октомври 2020
пвсчпсн
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031