Начало

142 години от Освобождението на Созопол

  • ПДФ
  • Печат

Програмата по случай 142 години от Освобождението на Созопол започна в НЧ "Отец Паисий" с театралната постановка "Разпитът", в която участваха Христо Мутафчиев и Веселин Плачков. Залата бе препълнена от желаещи да гледат представлението. След постановката публиката имаше възможността да задава въпроси на актьорите, а директорката на СУ "Св.Св. Кирил и Методий" - Димитрина Щерионова в знак на благодарност им поднесе букети. Театърът бе насочен основно към учениците и е част от работата по превенция на МКБППМН с цел гражданско и патриотично възпитание.

С поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на генерал Лермонтов , созополчани почетоха 142 години от Освобождението на града от османско робство. На тържествената церемония присъстваха кметът на Созопол - Тихомир Янакиев, заместник-кметът – Румен Кисьов, председателят на Общински съвет – Георги Пинелов, общински съветници, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и клуб „Българка, Тракийско дружество „Яни Попов”, Сдружение за българо-гръцко приятелство, ПК „Чайка” и десетки граждани. На официалната покана се отзоваха генералният и почетният консули на Руската Федерация – Владимир Климанов и Тонко Фотев.

 

Ритуалът бе съпътстван с литературна програма, изнесена от учениците на СУ „Св.Св. Кирил и Методий”. В тържественото отбелязване, организирано от Община Созопол, участваха военнослужещи от флотилия бойни и спомагателни кораби с комадващ к-н I ранг Дарин Попов, които проведоха военна церемония по полагане на венци и цветя.

Паметта на загиналите за свободата на Созопол беше почетена с падане на колене и минута мълчание. 

Созопол е освободен от турско робство на 7 февруари 1878 г., когато в града влиза т.нар. Летящ отряд, воден от полковник Александър Михайлович Лермонтов, командир на XIII Драгунски полк на Военния орден. Благодарение на тях и на изключителната устойчивост и жизненост на населението, градът разцъфтява в годините след Освождението си.

scroll back to top
 

е-вестник

Вестник "Созопол"

e-paybaner

easypay

Център за подкрепа на жертви на социално насилие "Вселена"

Get the Flash Player To see this player.

ShellCorporate-UpstreamBanners-200x350px 20161201

fundburgas.org

юни 2021
пвсчпсн
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930