Начало

Безплатни прегледи на пациенти със сърдечна недостатъчност

  • ПДФ
  • Печат

Кардиолози от новия Център по сърдечна недостатъчност в Бургас ще консултират безплатно пациенти от всички населени места в Бургаска област за новите възможности в лечението.

Безплатни консултации за пациенти със сърдечна недостатъчност ще се проведат в Бургас през октомври. Кампанията е национална и стартира в Световния ден на сърцето – 29 септември. Тя се организира от Института за здравно образование, с подкрепата на специалисти-кардиолози. Бургас е един от градовете, включен в кампанията.

Тук се създава Център по сърдечна недостатъчност, под ръководството на д-р Мариана Контева, инвазивен кардиолог и управител на СБАЛ по кардиохирургия „Аджибадем Сити Клиник Бургас“. Целта му е да информира пациентите за новите възможности в лечението на това заболяване, да обучава тях и техните близки как да живеят със сърдечната недостатъчност, как да следят състоянието си и на какво да обръщат внимание, за да не се стигне до влошаване и влизане в болница. През октомври пациентите със сърдечна недостатъчност ще бъдат консултирани безплатно от д-р Даниела Ватева и д-р Тодорка Милушева. И двете имат научен интерес и сериозен опит в лечението на сърдечната недостатъчност.

„Обучението на пациентите и самонаблюдението е също толкова важно, колкото и лечението. Важно е при влошаване на оплакванията хората със сърдечна недостатъчност бързо да стигнат до специалист. Често срещаме пациенти, които са диагностицирани със сърдечна недостатъчност, а всъщност имат други проблеми. Включваме се в кампанията, за да можем да уточним състоянието им, ако е необходимо да направим и допълнителни изследвания“, посочи д-р Мариана Контева. Тя добави, че съвременната медицина вече предлага нови възможности за лечение, които чувствително подобряват качеството на живот на пациентите. В България те са достъпни и се покриват от Здравната каса.

Безплатните консултации ще се провеждат със задължително предварително записване на единния номер на кампанията – тел. 070010126 (на цена на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи), всеки работен ден от 10 до 17 ч. Те са предназначени за пациенти с вече поставена диагноза, с влошени оплаквания от задух, умора, сърцебиене, отоци по краката, както и към тези, които често влизат в болница по повод на заболяването.

По данни на НЗОК, в Бургаска област живеят 7103 души с диагноза „сърдечна недостатъчност“. 6334 от тях са над 65-годишна възраст. Жените са повече от мъжете – 3690.

Повече за заболяването „Сърдечна недостатъчност“

Сърдечната недостатъчност е сериозно заболяване, при което сърцето не успява да изпомпва кръвта в тялото така, както трябва. В резултат на това не може да се достави достатъчно кислород и храна на тялото, за да работи то нормално. Това кара пациентите да се чувстват уморени и дори - изтощени. Организмът не може да елиминира добре остатъчни продукти от метаболизма - това води до отлагане на течност в белия дроб, както и в друга част на тялото - краката и коремната област. Възможно е сърдечна недостатъчност да се развие след друго сърдечно заболяване, например инфаркт или високо кръвно налягане.

В България от сърдечна недостатъчност годишно умират около 20 000 души. Смъртността от сърдечна недостатъчност се е увеличила два пъти, докато при други сърдечно-съдови заболявания като исхемична болест на сърцето, остър инфаркт на миокарда и други тя намалява.

Сърдечната недостатъчност е най-честата причина българите над 65-годишна възраст да влизат в болница. Статистиката отчита 120 000 хоспитализации годишно само за тази диагноза. Пациентите страдат от задух, умора, кашлица, отоци. Болестта е бреме и за близките им, защото налага много грижи и чести придружавания в болница заради хоспитализациите. Пациентите с тази диагноза често страдат от депресии. Причините за това са свързани с тревогите от ежедневния дискомфорт, болничния престой, натоварените близки.

 

scroll back to top
 

е-вестник

Вестник "Созопол"

e-paybaner

easypay

Център за подкрепа на жертви на социално насилие "Вселена"

Get the Flash Player To see this player.

ShellCorporate-UpstreamBanners-200x350px 20161201

fundburgas.org

юни 2019
пвсчпсн
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930