Начало

Музеят в Черноморец пред финал

  • ПДФ
  • Печат

Стартира отново строителството по проект „Интеграция на културно–историческите ценности и диверсификация на туристическите продукти на територията на Община Созопол”, изпълняван по Договор за безвъзмездна помощ BG161PO001/3.1-03/2010/010, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“ чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Общата сума на проекта е 1 040 786,00 лв., а по график дейностите трябва да приключат на 06.04.2014. Община Созопол успешно върви към неговото предсрочно завършване.

Съгласно изискванията на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие от 15 май до 30 септември бяха спрени строителни работи в обектите на интервенция.  Дейностите по проекта стартираха отново и до края на месец Ноември строителството на новите експозиционни зали на Созополския Археологически музей, ситуирани  в град Черноморец ще приключи.


По обект Античен християнски комплекс – Трети етап – Експониране и социализация на археологическите структури северно от църквата „Св. Георги победоносец“ в гр. Созопол остават довършителни работи.

Археологическите разкопки на Християнския храм в приземието на многофункционалната административна сграда на  Общинския съвет и ремонтът на Археологическия музей в град Созопол приключиха още месец май и през изминалия летен сезон радваха гражданите и гостите на Созопол.

Освен приключване на строителните дейности и оборудване на обектите, по проекта предстои обучение по специалността „Аниматор в туризма”, което ще преминат всички служители, работещи в културно-историческите обекти, обхванати в този проект.

Предстои заключителна пресконференция, която да систематизира и представи пред обществеността проектните резултати. Безвъзмездните европейски средства, вложени по този проект водят до запазване и популяризиране на културно–историческите ценности на Археологически резерват – Стария Созопол. Като за една много популярна туристическа дестинация, постигнатите резултати ще достигнат до един много широк кръг от ползватели – както от страна на жителите на Община Созопол, така и за многобройните туристи. Това гарантира висока устойчивост на изпълнения проект и става основа за надграждащи дейности, които да разширяват обхвата на туристическия продукт.

С най- голям интерес обществеността следи строителството на Обект 4  от проект „Интеграция на културно–историческите ценности и диверсификация на туристическите продукти на територията на Община Созопол”. Строителството на   нови експозиционни зали на Созополския Археологически музей  в град Черноморец  създава Културно-анимационен център „Свети Никола” в Черноморец.. Градът отдавна имаше необходимост от музейно пространство заради богатата археология и история, която има. По време на  подводните и наземни разкопки на остров Акин и крепостта Акра бяха открити много стойностни артефакти , които ще намерят достойно място в новия музей на Черноморец.На отреденото петно от 1800 кв.метра вече са построени две експозиционни зали и сервизни помещения с обща застроена площ 450 кв.метра. Експозиционните зали предстоят да бъдат обзаведени и оборудвани в най- скоро време, а в едната от залите ще се оборудва анимационен център за мултимедийно представяне на културните и природните атракции на община Созопол.  Жителите на Черноморец следят с интерес етапите на строителство и се надяват за 6 декември- празника на града новата придобивка да бъде готова.

 

scroll back to top
 

е-вестник

Вестник "Созопол"

e-paybaner

easypay

Център за подкрепа на жертви на социално насилие "Вселена"

Get the Flash Player To see this player.

ShellCorporate-UpstreamBanners-200x350px 20161201

fundburgas.org

август 2020
пвсчпсн
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31