Начало

Созополските тракийци се завърнаха към корените си

  • ПДФ
  • Печат

Тракийско дружество „Яни Попов”- Созопол взе участие в Национална среща на потомци на бежанци от Одринска и Беломорска Тракия и Мала Азия, която се проведе в Сливен.

В срещата под надслов „ Завръщане към корените” взеха участие потомци на бежанци от Тракия и Мала Азия, представители на СТДБ, на община Сливен и общинския съвет, както и експерти от Държавна агенция „Архиви”, медии и други институции. Над 500 потомци на бежанци,сред които и созополските тракийци поднесоха венци и цветя в памет на загиналите тракийци в Балканската война и по пътя на кървавия поход на разорението на тракийските българи. Те присъстваха и на заупокойно молитва в памет на загиналите тракийци.

Специална част в еднодневния форум бяха лекциите на експертите от Държавния архив и представяне на резултатите от проект” Български имоти на българи-бежанци от Одринска Тракия и Мала Азия”, които бяха последвани от дискусия и много въпроси от присъстващите.

В програмата на срещата бе включено представяне на тракийски гозби по автентични рецепти от Източна и Беломорско Тракия и Мала Азия, приготвени от потомки на бежанци. Участниците бяха поздравени от певчески тракийски групи и изпълнители на автентични тракийски песни и танци.

Срещата се превърна в емоционален празник за всички, когато в края на деня участниците споделяха спомени, снимки и срещаха потомци на бежанци от различни родове и села от Одринска и беломорска Тракия и Мала Азия.

scroll back to top
 

е-вестник

Вестник "Созопол"

e-paybaner

easypay

Център за подкрепа на жертви на социално насилие "Вселена"

Get the Flash Player To see this player.

ShellCorporate-UpstreamBanners-200x350px 20161201

fundburgas.org

април 2020
пвсчпсн
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930