Начало

МАСЛЕНИЦА В СЕЛО РОСЕН

  • ПДФ
  • Печат

 През месец март учениците и учителите от Основно училище „Христо Ботев“ село Росен, община Созопол станаха част от поредната представителна изява на училището по проект УСПЕХ – „Да направим училището привлекателно за младите хора“. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Проектът има за цел чрез специфични извънкласни и извънучилищни форми на работа да се повиши мотивацията на учениците за участие в образователно-възпитателния процес, учениците да развият допълнителни знания, умения и компетентности, както и да се осмисли свободното им време.

Членовете на клуб „Матрьошка“ – направление „Комуникативни умения на чужд език“ с ръководител Светлана Папаринова представиха възстановка на руския народен обичай Масленица. Гости на тържеството, което се състоя в Народно читалище „Ангел Величков“, бяха директорът на училището, родители на учениците, настоящи и бивши възпитаници на училището.

Масленица е древен славянски празник. Тя се празнува през последната седмица преди Великия пост, седем седмици преди Великден (през 2013г. – от 11 до 17 март). Маслената седмица е посветена на примирение с ближния, прощаване на обидите и подготовка за единение с Бога. В Русия Масленица се отбелязва като радостен празник, свързан с изпращане на зимата и посрещане на пролетта. Всеки ден от Маслената седмица има свое название, свои обичаи и ритуали. Забавленията приключват в неделя, когато хората си прощават обидите, изгарят сламеното чучело на Масленицата и отделят време за милосърдие и благотворителност.

Членовете на клуб „Матрьошка“ показаха на всички присъстващи част от уменията си за осъществяване на мултикултурен диалог. Чрез магическата сила на песен, танц и слово учениците ни върнаха към славянските ни корени, към общото между българския и руския народ.

 

 

 

 

 

scroll back to top
 

е-вестник

Вестник "Созопол"

e-paybaner

easypay

Център за подкрепа на жертви на социално насилие "Вселена"

Get the Flash Player To see this player.

ShellCorporate-UpstreamBanners-200x350px 20161201

fundburgas.org

август 2020
пвсчпсн
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31