Начало

Кукери гониха злите сили в Созопол

  • ПДФ
  • Печат

За шести път община Созопол организира грандиозен спектакъл посветен на Сирни Заговезни. Осем кукерски групи от цялата община взеха участие в традиционните Кукерски и маскараден общински празник. 250 участника дефилираха по улиците на града и представиха народни обичаи, свързани с Кукеровден на сцената на Амфитеатъра. Облечени с традиционни кукерски костюми и пъстри маскарадни одежди, под звуците на оркестър и звъна на традиционните кукерски звънци, участниците в общинскияпразник огласиха централния площад на Созопол и привлякоха вниманието на десетки граждани и гости на града, които с интерес наблюдаваха шареното дефиле.

Кметът на община Созопол Панайот Рейзи поздрави участниците и жителите на града с празника и поиска прошка от своите съграждани.” На този ден всички ние искаме и даваме прошка, за да започнем на чисто и да продължим да работим за по-добро бъдеще на нашите деца и семейства. Тук съм сред вас и искам прошка, ако съм сгрешил или обидил някого, защото в работата и в живота всички ние грешим.Давам прошка, защото това е важно , за да продължим напред”. С тези думи Панайот Рейзи се обърна към жителите на Созопол даде началото на кукерския празник.

Кукери, маскарадни герои и много настроение представиха групите от читалищата в селата Равадиново, Зидарово и Росен. С аплодисменти бяха посрещнати и най- новите участници в общинския празник от Родителското настоятелство към ЦДГ”Делфинче” в град Черноморец и независим дружество за българо-гръцко приятелство”Аполония”. Атрактивно беше и представянето на участниците от Тракийско дружество „Яни Попов”, Клуба на пенсионера „Чайка” и СОСЗР   и клуб „Българка”. Гости на празника бяха общинския съветник Гено Пухов, председател на тракийското дружество и кмета на с. Равадиново Иван Пазвантов, които подкрепиха с аплодисменти участниците от всички групи.

Всички участници бяха наградени от кмета Панайот Рейзи, който връчи и специални награди на най- малките участници Теодор Папанчев,Елена Карамихалева и Александра Кеселова, които нямат все още навършени три години.

Празникът продължи с почерпка за всички с традиционните за Созопол бели сладки и бяло вино.

Неделята на Заговезни е един от най-атрактивните и обичани от млади и стари християнски обредни празници.Съчетал елементите на християнската символика с езическата волност маскарадните игри, денят на Сирни Заговезни е обичан и тачен празник, който времето не е могло да пречупи и захвърли от обредния календар на жителите на община Созопол.

Затова в неделята, седем седмици преди Великден, площадите  са пълни с хора. Независимо от това, колко е труден животът за хората , в този ден те празнуват и се радват - както дедите им, чийто делник е бил много по-близко свързан с природата. Стихията на кукерския танц и катарзисът на прошката притежават силата, която събира всички на Сирни Заговезни в очакване на по-добра и по-щастлива година.

scroll back to top
 

е-вестник

Вестник "Созопол"

e-paybaner

easypay

Център за подкрепа на жертви на социално насилие "Вселена"

Get the Flash Player To see this player.

ShellCorporate-UpstreamBanners-200x350px 20161201

fundburgas.org

август 2020
пвсчпсн
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31