Начало

Черноморец вече с Дневен център за деца

  • ПДФ
  • Печат

„ Социалната политика е приоритет за мен и моя екип, а грижата за децата-основен ангажимент”-заяви кметът на община Созопол Панайот Рейзи на официалното откриване на Дневния център за работа с деца с увреждания

Новият Дневен център за работа с деца в град Черноморец беше официално открит в присъствието на много гости и жители на курортния град. Дневният център е изграден по проект "Трансгранично сътрудничество България-Турция", по програма „Повишаване капацитета на програничните общини с цел предоставяне на социални услуги и прилагане на европейски политики в социалната сфера”.  Проектът е на стойност 320 236 евро и е финансиран от Министерство на регионалното развитие и благоустроиството

На откриването присъстваха областният управител Константин Гребенаров,председателят на Общински съвет-Созопол Красимира Германова, кметът на Созопол Панайот Рейзи, кметът на Черноморец Добри Добрев, общински съветници и кметове на населени места в общината. Сред гостите бяха Тони Костова, директор Регионална дирекция „Социално подпомагане” в Бургас,зам.кмета на община Карнобат Мария Генова, директорът на Центъра за социална интеграция в Карнобат Златина Димитрова, представители на „Деметра” и на строителната фирма, извършила ремонта. Специален гост на събитието беше кметът на гр. Алупулу,Турция  Ахмед Дургун заедно с делегация ,които са партньори по проекта.Отец Стелиян от църквата „Свети Николай” в Черноморец отслужи молебен и дечица в  носии поздравиха присъстващите с народни песни.

В своето приветствено слово кметът на община Созопол Панайот Рейзи подчерта че социалната политика е приоритет,а грижата за децата- основен ангажимент, който той и екипът му изпълняват дори в такива трудни времена. Новият Дневен център е придобивка не само за Черноморец, но и за цялата община, защото нашите деца заслужават най- добрите и адекватни грижи от най- добрите професионалисти- каза още кметът.

Областният управител заяви твърдата си подкрепа зад усилията на община Созопол и общинския съвет в реализация на социалната политика.

„Горд съм и много щастлив, че в моя град, в нашия град беше построен такъв център и нашите деца ще получат най- добрите грижи- заяви в приветственото си слово кметът на град Черноморец Добри Добрев и благодари на всички, които допринесоха за реализацията на проекта.

Стартът на проекта в Черноморец беше даден на 1 юли 2011г., а продължителността му е 21.5 месеца. Водеща организация е асоциация „Деметра”, Бургас с партньори община Алпулу в Турция и община Созопол. Целта на целия проект е изграждане на нови социални услуги – Център за деца с увреждания в Черноморец и Център за възрастни хора в турската община.

Включени са общо 13 дейности – ремонт и реконструкция на сградите, обучение на екипи, разработване на обща стратегия, управление и мениджмънт на проектите.

Около 176 500 евро са вложени в строителството на Центъра за деца със специфични потребности в Черноморец.Сградата на Здравната служба е цялостно санирана. Ремонтът включва и подмяна на покрива на сградата, направен е и пълен ремонт на двора, направена е и детска площадка. При изпълнението на проекта са запазени уникални дървесни видове, които са над 100-годишни. Оборудването на Центъра е от бюджета на Сдружение „Деметра”, водещ партньор по проекта.

34 са децата в община Созопол, които имат потребност от услугите, които ще предлага центъра. Достъпността е решена чрез асансьор. В центъра ще има логопед, рехабилитатор, мед. сестра. Децата ще идват почасово, за да ползват услугата- обясни зам. кмета Петя Чапевова по време на заключителната пресконференция.

До месец се очаква да заработи реално социалната услуга като до края на седмицата трябва да бъдат доставени климатици, осигурени от община Созопол, увери зам.-кметът.

scroll back to top
 

е-вестник

Вестник "Созопол"

e-paybaner

easypay

Център за подкрепа на жертви на социално насилие "Вселена"

Get the Flash Player To see this player.

ShellCorporate-UpstreamBanners-200x350px 20161201

fundburgas.org

август 2020
пвсчпсн
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31