Начало

Мощи на Св.Николай Чудотворец за църквите в Созопол и Черноморец

  • ПДФ
  • Печат

На 6 декември - Никулден, мощите на Св. Николай Чудотворец ще бъдат пренесени в Созопол.Част от мощите ще бъдат дарени на църквата в Черноморец.
"Мощехранителницата вече е изработена и е дори по-красива от тази, в която преди две години, мощите на Св. Йоан Предтеча бяха поставени. Направена е от сребро с най-висока проба и е с формата на кръстокуполна църква (храмове от X век, с кубе и кръст отгоре). Мощехранителницата е богато орнаментирана със сцени от стария и новия завет. Изобразен е и надпис - "От правителството на република България 2012 година"-сподели директорът на НИМ Божидар Димитров.


В кутийката обаче има още една, която е по-малка, също изработена от сребро. Според директора на музея, в главната ще има две от общо трите костици на светеца. „Откликвайки на горещите молби, третата ще бъде положена в друга мощехранителница от дърво във формата ковчеже и ще бъде подарена на църквата "Св. Никола" в град Черноморец, който упорито води война да бъде преименуван отново на Свети Никола както се е казвало тогава селото. Именно това име на Черноморец е споменато още през 14 век. Мисля, че е подходящо, частица от мощите на Св. Николай Чудотворец да бъде поставена в тази църква", допълва Димитров.
Костиците бяха открити в олтарната част на църквата "Св. Николай" в Созопол. Мощехранителницата бе поставена под основния камък, за който се смята колоната, която държи престолната маса в олтара на църквата. "Когато правихме две църкви в созополско - в с. Равадиново и Военна база "Атия", аз намерих, тъй като така изисква канона, мощи на Св. Иван Рилски и Св. Теодор Тирон. Сега двете църкви си ги пазят. До колко знам, мощите на Св. Тирон се държат в ковчеже, над основния камък, а тези на Св. Иван Рилски са зазидани", сподели Божидар Димитров.
Той допълни, че мощехранителницата с мощи на Св. Николай Чудотворец е била поставена през 6-ти век или два века след смъртта му, когато тялото му все още не е било херметично затворено в ковчег в Бари. В момента това е направено и мощите на светеца все още се намират италианския град, но вече херметически затворени. От там всяка година изтича свето миро, което има същата стойност. Смята се за телесна течност от тялото на светеца, с каквато разполагат църкви в Черноморец и в Бургас.
Мощите, които бяха открити в Созопол са изследвани от Института по антропология и морфология на Българска академия на науките. Според специалистите, откритите находки са части от тяло на възрастен мъж - от черепа и едната ръка. Анализите са установили, че той е живял през четвърти век.
"Това напълно съвпада с описанието, което имаме за Св. Николай Чудотворец. Данните, с които разполагаме показват, че е починал през 342 година или средата на четвърти век. Тялото му е било положено в град Мира в Мала Азия, тогава част от Византийската империя. Когато е започнал строежът на църквата в началото на шести век, очевидно все още е било възможно да се вземат частици от тялото на светеца. Действията са се развивали в една държава - Византия. Чрез вселенската патриаршия, созополчани са издействали за своята нова църква да получат мощи и са ги получили. Известни са тесните връзки на Патриаршията в Константинопол и созополските църкви, които са се смятали за подвластни на Вселенската патриаршия", припомня още директорът на Националния исторически музей.


Мощите на Св. Николай ще намерят своето място в църквата "Св. Георги през зимата, а през лятото, ще бъдат в храма "Св. Кирил и Методий".  До сега мощите бяха собственост на археолозите от Националния исторически музей. От 6 декември те ще бъдат на Българската православна църква и тя ще ги управлява така както реши за добре. В църквата "Св. Георги" към момента се съхранява парче от Честния кръст. Това се смята за най-висша християнска реликва. Преди време Вселенският патриарх, искаше от България мощи на Св. Дионисий и ги получи. В знак на признателност получихме мощи на Св. Андрей Първозвани или един от апостолите, ученици на Христос, който първи е започнал разпространението на християнската вяра. Именно Созопол е първото пристанище по неговия път, където възникват и първите християнски общности. В последните години Созопол се сдоби с мощи на първостепенните светци на религията, което е нещо уникално в световната практика. Там има мощи на Св. Иван Предтеча, тоест първия възможен светец, парче от кръста, на който е разпнат Христос, мощи на първия негов апостол Св. Андрей Първозвани, а сега и на Св. Николай Чудотворец, повелителят на моретата и рибарите.

scroll back to top
 

е-вестник

Вестник "Созопол"

e-paybaner

easypay

Център за подкрепа на жертви на социално насилие "Вселена"

Get the Flash Player To see this player.

ShellCorporate-UpstreamBanners-200x350px 20161201

fundburgas.org

юни 2020
пвсчпсн
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930