Начало

Вицепремиерите и министър в Созопол на работна среща

  • ПДФ
  • Печат

Нона Караджова - доволна от работата по пречиствателната станция

 

Създаване на регионални системи за битови отпадъци, рекултивация на стари депа и делегираните нови ангажименти на областните управители, свързани с проводимостта на реките и язовирите бяха само част от темите обсъдени по време на Националната среща на областните управители в бургаски регион.

Работната среща се проведе по покана на областния управител на област Бургас Константин Гребенаров и в нея участие взеха губернаторите на всички области в Република България.  Вицепремиерите Цветан Цветанов и Симеон Дянков, които по това време бяха на посещение в региона, също успяха да се включат в нея. Срещата се проведе в две части, като в първата министър Нона Караджова, зам.министъра на МОСВ Ивелина Василева и експерти от ресорното министерство представиха пред присъстващите новите акценти и приоритети в сферата на опазване на околната среда.

Созопол навакса десетилетните си закъснения, работейки в добро сътрудничество с министерството. Ние дълго време отказвахме да финансираме проекта, защото не беше в съответствие с техническите и екологични изисквания. В момента общината вече е в пълна проектна готовност. Ние одобрихме финансиране и за дълбоководно заустване, което ще започне преди строежа на пречиствателната станция. Това е началото на края на Созопол без пречистени води”-заяви министър Караджова. Двамата с кмета Панайот Рейзи обсъдиха подписването на договора за пречиствателната станция  с министерството да стане в Созопол и в най- кратки срокове.

Ангажимент на областните управители ще бъде да съблюдават работата на общините относно изграждането на регионалните системи за битови отпадъци и да оказват съдействие при съгласувателните процедури. Присъстващите бяха запознати с новата процедура по Оперативна програма „Околна среда” за рекултивация на стари депа за битови отпадъци. Предимството на тази програма е в бързото и улеснено усвояване на средствата, тъй като прекият бенефициент е Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ и вместо общините, ангажимент на предприятието е да осъществява сертифициране, финансиране и разплащане.

По време на срещата бяха дискутирани и ангажиментите на областните управители, сред които организирането и координацията на дейностите по почистването на речните легла извън границите на урбанизираните територии, назначаването на междуведомствени комисии, които да обхождат реките и да определят участъците с намалена проводимост.

Работната среща се проведе в сградата на Общински съвет - Созопол, а домакините, в лицето на кметът Панайот Рейзи и  председателят на Общинския съвет - Красимира Германова взеха активно участие по дискутираните теми. След работната част присъстващите имаха възможност да видят забележителностите на града.

 

scroll back to top
 

е-вестник

Вестник "Созопол"

e-paybaner

easypay

Център за подкрепа на жертви на социално насилие "Вселена"

Get the Flash Player To see this player.

ShellCorporate-UpstreamBanners-200x350px 20161201

fundburgas.org

октомври 2019
пвсчпсн
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031