Начало

Созопол подписа примирието

  • ПДФ
  • Печат


Несебър откупи мира с богати дарове.

1DSC 6679Кметовете на общините Созопол и Несебър Панайот Рейзи и Николай Димитров преподписаха мирния договор сключен след вековна война за солниците на Поморие,. Кметът Панайот Рейзи и неговата свита, в която бяха председателя на общинския съвет Красимира Германова, общински съветници, зам. кмета Катя Стоянова,секретаря на общината Веселина Спасова и директори на дирекции в общинската администрация  бяха посрещнати от бог Дионис и трите нимфи пазителки на лечебното езеро с хляб и сол до манастир „Свети Георги”.

Панайот Рейзи и Николай Димитров се качиха в два различни файтона и се отправиха към музея на солниците в Поморие, където бе сключено примирието. Мястото не е случайно, тъй като подписването на примирието се базира на историческия факт, че Месамбрия (Несебър) и Аполония (Созопол) близо 22 века са воювали за солниците на Анхиало, без да бъде обявена война. В началото на 90-те години тогавашните управници разбират, че след приключването2DSC 6512

 на войната между двата враждуващи града така и не е било подписано примирие. Тогава се заражда традицията за формално подписване на мирен договор докато се установи100 годишно примирие. Пред музея на солниците кметовете на двата града бяха посрещнати от градоначалника на Поморие Иван Алексиев, след което последва церемония. 

3DSC 6462

Кметът на Созопол Панайот Рейзи пожела на кмета на Несебър Николай Димитров сила и мъдрост и да управлява в мир дълги години. „Колкото са песъчинките в морето, толкова да са европроектите в Месембрия”, пожела  му той и в знак на добра воля и готовност за помирение подари на несебърския градоначалник торбичка с пясък, за да се множат общинските пари и икона на Св. Йоан Предтеча с пожеланието и в Несебър да бъдат открити свети мощи. 

6IMG 7026Кметът на Несебър си бе подготвил тежки дарове, за да откупи мира и благоволението на аполонийските победители. Един от даровете на Николай Димитров към Панайот Рейзи бе кирка, с която созополчани да продължат да откриват свети мощи. Подаръци си размениха и тримата кметове. Градоначалниците сложиха подписите си върху споразумението за примирие. Точки от мирния договор гласят: двете страни да не предприемат военни действия пряко или чрез поставени лица и винаги,  всички проблеми между двата града и техните жители да се решават на масата, кръгла или шведска, по избор,но винаги в присъствието между 

4DSC 6713

долуподписаните свидетели. Двете страни се задължават да действат съвместно и във вечна завера за по-обилно общинско съкровище пред централната власт и др.Мирът за цяла една година бе скрепен с подписите на тримата градоначалници в присъствието на областния управител Константин Гребенаров. П реди да вдигнат тост и да отпразнуват примирието, кметове топнаха за здраве пръст в лечебната кал на Поморие, а символ на сключения мир бяха белите гълъби, които полетяха от ръцете на След церемонията по подписване на мирния договор свитите на тримата архонти се отправиха към Музея на солта, където изслушаха лекция за бялото злато.управниците.

5DSC 6644

7DSC 6707

8IMG 7035

9IMG 7010
scroll back to top
 

е-вестник

Вестник "Созопол"

e-paybaner

easypay

Център за подкрепа на жертви на социално насилие "Вселена"

Get the Flash Player To see this player.

ShellCorporate-UpstreamBanners-200x350px 20161201

fundburgas.org

ноември 2021
пвсчпсн
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930