Начало

Министерски старт на дълбоководното заустване в Созопол

  • ПДФ
  • Печат

 

 

„Казусът, свързан с някои от  готвените промени в Закона за Черноморското крайбрежие, който поставихме с кметовете от Южното Черноморие, не трябва да се политизира”- заяви кметът на община  Созопол Панайот Рейзи по време на посещението на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в Созопол.

Кметът Панайот Рейзи обедени останалите черноморски кметове, които категорично се обявиха срещу част от предложените промени в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.Градоначалниците получиха подкрепа и от бургаски депутати. Сред аргументи против чл.10,ал.3,т.2 и т.3 и новосъздадената т.6 към чл.10 бе и този ,че заедно със забраната на строителството в зона А ще се спре и строителството на пречиствателни станции.” Този казус не трябва да се политизира. Поставям проблема от икономическа гледна точка. Пречиствателната станция е стратегически обект, така че винаги може да има допълнителна разпоредба към закона. Дори да го гласуват така, управляващите трябва да дадат някакъв период, в който общите устройствени планове да влязат в сила.”- заяви кметът Панайот Рейзи и допълни,че казусът ще бъде обсъден с министър Павлова, за да може да помогне тези планове да влязат в сила.” Ако това стане така, този закон, който искат да приемат, няма да ни пречи”-допълни кметът.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова даде начало на дейностите по аварийното дълбоководно заустване на територията на град Созопол. Пред министър Павлова водолаз, нает от ВИК Бургас, навлезе в морето, за да обследва трасето, където ще бъдат положени тръбите за това временно решение за чистотата на морските води в акваторията на Созопол.

За да бъде по-чисто морето още това лято от министерството са разпоредили на държавното дружество на ВИК Бургас да извърши аварийното заустване на отпадните води, като  тръбите ще навлязат навътре в морето с още 60 метра . Директорът на ВИК - Бургас инж. Ганчо Тенев каза, че това ще струва под 100 00 лв. Министър обясни, че това заустване,което ще се извърши и на още две места по Южното Черноморие се прави, докато общините започнат да изграждат пречиствателните си станции.Кметът на Созопол Панайот Рейзи заяви, че се надява  през 2013 година да бъде изградено същинското дълбоководно заустване, а пречиствателната станция на Созопол да е готова на първо стъпало, което означава механично пречистване на водите. "Проектите ни вървят много добре, като вече има определена сума за първото стъпало на пречиствателната станция. Можем да изтеглим безлихвен кредит, като с тези средства ще започнем да копаем и строим. Ако всичко върви нормално, някъде към 30 септември, когато изтича забраната за строителство, ще започнем с усилената работа. Морето ще бъде по-чисто за туристите. Всичко зависи от финансирането на голямата пречиствателна станция и как ще бъдем класирани. Това първо стъпало, което правим, ще обхване едрите механични отпадъци, които замърсяват морето. Първите средства , които се дават са държавни, затова съм оптимист-заяви Панайот Рейзи по повод готовността за изграждане на пречиствателната станция.

Министър Павлова каза, че цялостното строителство на пречиствателна станция в Созопол ще отнеме 3 години, защото освен пречиствателна станция проектът на общината включва и изграждането на колектори.

scroll back to top
 

е-вестник

Вестник "Созопол"

e-paybaner

easypay

Център за подкрепа на жертви на социално насилие "Вселена"

Get the Flash Player To see this player.

ShellCorporate-UpstreamBanners-200x350px 20161201

fundburgas.org

март 2021
пвсчпсн
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031