Начало

Созополчани дариха кръв в благородна кампания

  • ПДФ
  • Печат

Една много успешна кампания за доброволно и безвъзмездно даряване на кръв отчетоха от Бургаския кръвен център с ръководител д-р Тодор Бояджиев. Кампанията бе организирана от БЧК-Созопол в навечерието на Великденските празници. Акцията на созополските червенокръстци е част от кампанията на Български Червен кръст „ Дари кръв- спаси живот”. В акцията се включиха 21 кръводарители.

Кръводарителският център бе организиран в две от помещенията в сградата на Общински съвет- Созопол, който съвпадна с редовната сесия на местния парламент. Съвсем естествено бе и първите доброволци да бъдат общинските съветници,които независимо от благородната си постъпка се стараеха да не отсъстват от сесията, която се провеждаше в този момент. Първият, който даде старта на кръводаряването сред общинските съветници бе Христо Бардуков, който в типичния си шеговит стил сподели „Източиха ми кръвчицата, но знам ,че ще спаси човек”. Общинските съветници Тодор Чакъров и Пека Щерионова са сред редовните кръводарители и този път не пропуснаха да дадат своя принос в спасяването на здравето и живота на други хора. Благороден пример сред колегите си дадоха още общинските съветници Гено Пухов,Илиян Стефанов,Тихомир Янакиев и Стоян Маринов.

Кметовете на населени места, които присъстваха на сесията също се включиха в кръводарителската акция. Пръв се включи кметът на с. Равадиново Иван Пазвантов, който ще остане в аналите на родното кръводаряване с различните кръвни групи при всяко кръводаряване. Своя дан в хуманната кампания даде и кметът на община Созопол Панайот Рейзи, който според статистиката е дарил кръв повече от 10 пъти до сега.

Много граждани на Созопол взеха участие в акцията за безвъзмездно кръводаряване, посветена на великденските празници. Неколцина възрастни мъже и жени чакаха с часове, за да им дойде реда и някои останаха разочаровани, когато се оказаха неподходящи за манипулацията.

„Като на празник е „- каза млада жена, която дарява за първи път кръв, впечатлена от приповдигната атмосфера в импровизирания кръвен пункт в сградата на общинския съвет.

Няма по- голямо благородство и по-искрена доброта от това да дадеш част от своята кръв за напълно непознат човек, чийто живот ще бъде спасен. Банките с кръв от созополските кръводарители ще се смесят с другите банки и някой някъде ще бъде спасен от едни добри хора, напълно непознати, но много щедри и човечни.

cimg_6433.jpg

scroll back to top
 

е-вестник

Вестник "Созопол"

e-paybaner

easypay

Център за подкрепа на жертви на социално насилие "Вселена"

Get the Flash Player To see this player.

ShellCorporate-UpstreamBanners-200x350px 20161201

fundburgas.org

октомври 2020
пвсчпсн
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031