Начало

П. Рейзи: В Созопол ще създаваме нови квартали, но ще пазим традициите и историята

  • ПДФ
  • Печат

Г-н Рейзи, очаквахте ли толкова голяма и категорична победа?

- Изборите в Созопол се предрешиха още когато бях обявен за кандидат на ГЕРБ, до тогава хората се лутаха. Аз лично бях убеден, че ще бъда кмет отново. Очаквах този резултат и мнозинството ни в Общинския съвет. Виждах минимум 9 общински съветника, а те станаха 11, за което благодаря на хората, които ни подкрепиха. Истината е, че това бяха едни спокойни избори. Хората показаха, че 4-те години, в които работих, аз и моят екип сме се справили добре.

Като говорим за общински съвет, това голямо мнозинство означава ли, че сте сигурен за подкрепата на Вашите идеи?
- Разчитам много на тях. В крайна сметка от тези 11 съветника, 7 бяха и в предишния мандат. Дори един от тях беше опозиция. Но дори и той подкрепяше градивните неща. Сигурен съм, че нещата ще вървят нормално и ще имаме подкрепа. В нашият Общински съвет никога не са внасяни точки, които да не са в полза на общината. Никога не са се внасяли докладни, които не са били обект на широко дебатиране. Дори мога да кажа, че са прекалено прозрачни нещата при нас. Просто така са изградени нещата тук. Като общински съветник и като кмет съм казвал, че трябва да се дебатира и говори открито. Дори и да се караме и да си разменяме неприлични неща, най-важното е всеки един да е убеден в това в което гласува.

Вие сте втори мандат кмет и вероятно още преди изборите сте имали визия какъв ще бъде бюджета ви за 2012 година.
- Може би бюджетът на общината ще остане такъв какъвто беше през 2011 година. В най-лошият случай мога да го намаля с 2-3 млн. лева. Имам предвид от собствените приходи. През тази година те възлизат на 16 млн. лева, но края на тази година ще съберем около 12 млн. лева от тях. Дори да го оставя така, това е един напълно балансиран бюджет. Миналата година той бе намален от 22 млн. лева и направихме собствените приходи до 16 млн. Бюджетът бе раздут и искахме да заложим повече неща и ако излезе добра година, да не поднасяме на Общинския съвет постоянно корекции и актуализации. Нещата зависят и от това какви проекти искаме и кои са важни.

Каква част от бюджета е заложена за капиталови разходи и какво ще прави общината през тази година?
- Всяка година залагаме от собствените приходи. Имам предвид за последните години и икономическата криза. Около 50% от тях се падат капиталови разходи. Има неща, които трябва да направим. Стадионът е едно от тях. Иска ми се направим още няколко спортни съоръжения, които са в пряка близост до Созопол - Черноморец и Равадиново. Трябва да започнем да развиваме спортния туризъм. По време на паузата във футболното първенство, а и други спортове, отборите имат нужда от бази. Вярвам, че Созопол може привлече отбори не само от страната, но и от чужбина. Анталия и Кипър с какво са повече от нас!? Ако имаме нужните съоръжения и отборите ще идват при нас. Разбира се трябва да се мисли и за инфраструктурата на район "Месаря", където трябва да се прави водоснабдяване и канализация за новия квартал. Там може да има бум на строителството и ще може да създадем работни места. Пречиствателната станция обаче е приоритет № 1. Преди 2-3 години по оперативните програми грандовете бяха 100% за нас. Държавата поемаше 10-15%, а 80% даваха програмите. Сега държавата тези проценти, които бяха нейни, ги прехвърли към нас. Това означава, че на 1 млн. лева проект 50 000 лева трябва да изкара общината. Поне 500-600 хиляди лева трябва да блокираме и там. Няма какво да се заблуждаваме, до 2013 година оперативните програми са ни водещи. Възможно е обаче Европа да ни каже "стоп" на тези пари и има такива притеснения в Европейския съюз. Ще караме по-бавно, спокойно и ще запазя цялата социална програма, която имам. За мен това е начинът, по който да върнем част от данъците при хората. Трябва да запазим традициите и празниците и за мен това е приоритет.

Освен оперативните програми, има ли интерес и от чужди инвеститори към Община Созопол?
- Срещи се правят на различни нива и интерес има. За мен по важни на този етап са европейските средства. До този момента имаме класирани 5 проекта, които трябва да бъдат реализирани до края на 2012 година. "Внедряване на мерки за енергийна ефективност за образователната инфраструктура", това е по енергийната ефективност и възлиза на 1 209 000 лева. По този проект реконструираме 3 училища в Созопол, Зидарово и Росен. Това включва пълно обновяване и нова отоплителна система. Вторият проект, който е за около 71 хил. лева е по мярката на Министерство на земеделието, и е за борба против горските пожари в землищата на Равадиново, Черноморец и Созопол. По него се изграждат наблюдателни кули и включва много сериозно оборудване с бинокли и преносими малки помпи. Спечелен е проект за 150 хил. лева също от Министерство на земеделието, който е за изграждане на водоеми. Така по време на пожар, вместо да се разкарва пожарната до града, тя може да взима вода от там. В Равна гора ще изградим канализация, водоснабдяване и пречиствателна станция на стойност около 8 млн.лева. За интеграция на културно-историческите ценности проектът е в размер на 1 240 000 лева. По него ще направим реставрация на християнския паметник до църквата, където се прави ремонт. В Черноморец правим нов музей, където да покажем поминика в района. В Атия ще изградим училище с грижа към децата на стойност 760 хил.лева. Като цяло в следващата 2012 години ни предстои много работа. Мисля, че като ги направим, те ще бъдат достатъчно показателни за нашата работа.

Споменахте за културно-историческите паметници. Във връзка с последните археологически открития, смятате ли че Созопол може да се превърне от място, което беше само за туризъм, в такова в което да се развива исторически и поклоннически туризъм?
- Това е идеята. След бяха открити мощите на Св. Йоан Кръстител и археологическите находки на нос Скамни, дадохме ясна заявка, че Созопол върви в тази посока. Освен мощите на Св. Йоан Кръстител при нас са и тези на Св. Андрей, парченца от кръста на Исус Христос, миро от Св. Николай Чудотворец. Имаме достатъчно реликви, с които да привличаме религиозните туристи. Надявам се и с нашето искане Община Созопол да стопанисва и остров Св. Иван, да дадем една ясна заявка за оформяне на един страхотен поклоннически туризъм, който да носи много пари на Созопол.

Какви са плановете ви за остров Св.Иван?
- Манастирът и църквата да се възстановят в един добър вид. Трябва да се направят кейови стени за пристана за кораби и яхти. Да се превърне в място, където хората да си изкарват добре. Островът е място, където могат да се направят и ботанически градини. Трябва да има желание за работа и инвестиции.

Мислите ли, че освен Аполония може да се направи и една декада празници, свързани с това историческо и културно наследство?
- Това е задължително, но просто не му е дошло времето. Трябва да възстановим църквите, както бяха предложенията на Симеон Дянков и Божидар Димитров. На нас ни трябват 4-5 такива археологически отрития и един такъв празник ще се случи от само себе си. Ако Министерството на финансите отпусне и сградата, в която преди се помещаваше данъчната служба, в нея ще направим един Музей на иконите. Чрез него Созопол ще се оформи като един църковен център. Така едно по едно нещата ще се наредят.

В такъв случай Созопол става едно място с голямо значение. Мислили ли сте да кандидатствате пред ЮНЕСКО, Созопол да стане, както Несебър, един град - част от световното културно-историческо наследство?
- Преди известно време в телефонен разговор ми се обади Министърът на културата Вежди Рашидов, който бе заедно с Божидар Димитров в Париж и ми каза - "Хайде кмете, към ЮНЕСКО". Сега е период на икономическа криза. Нямам нищо против едно влизане в тази организация, но тя си носи със себе си свойте тежести. Мина времето, когато ЮНЕСКО даваше пари. Вярно е, титла е, но трябва много внимателно да се преценят плюсовете и минусите. В крайна сметка, ние като си ценим и поддържаме ценностите, какво значение има една организация. Всичко е въпрос на дебати

scroll back to top
 

е-вестник

Вестник "Созопол"

ВАЖНО! Профилът "Община Созопол" във Facebook.com не представя официално община Созопол.

e-paybaner

easypay

Център за подкрепа на жертви на социално насилие "Вселена"

Get the Flash Player To see this player.

ShellCorporate-UpstreamBanners-200x350px 20161201

fundburgas.org

март 2021
пвсчпсн
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031